黄冈市 2023 年高三年级 9 月调研考试

英语

听力: 1-5 BBABC 6-10 CACBB 11-15 CBAAC 16-20 ABABB

阅读理解: 21-23 ACD 24-27 BDBC 28-31 ACDB 32-35 DACB 36-40 GEBAF

完形填空: 41-45 DCABA 46-50 CDBDA 51-55 BCBDA

语法填空: 56. known 57. its 58. Unlike 59. daily 60. annually

61. who 62. to benefit 63. lived 64. and 65. mentioning

写作: 第一节:

In recent years, the trend of building "pocket parks" has become popular in many cities. "Pocket Parks" is a term that refers to small, urban parks created in limited spaces within the city.

Pocket parks bring numerous benefits to our community from various perspectives. Firstly, they contribute to the economy by attracting visitors and stimulating local businesses. Additionally, pocket parks play a vital role in improving the life quality of residents. These small paradises offer a welcome escape from our busy city life. Furthermore, pocket parks have significant environmental benefits. They help to prevent urban heat island effects by providing shade, reducing temperatures and improving air quality.

In conclusion, pocket parks have many advantages for our cities. Let us embrace a greener lifestyle and make use of these parks, appreciating the beauty of nature right at our doorstep.

第二节:

When I opened the envelope, coins and dollar bills fell out--fives, tens, twenties. At that moment, my throat tightened with emotion and I understood the meaning behind their excited faces. An overwhelming sense of pride from them washed over me. Should I take it? My brain was spinning fast. Seeing the money that the students raised, I couldn't help but wonder another question: How had these kids collected so much money? I could even imagine the countless hours they had spent working odd jobs, determined to save every penny to help me. Therefore, deep within my heart, there was a firm voice, "I can't take it".

As an adult in the room, I felt guilty and unwilling to accept these teenagers hard-earned money, but I decided to accept it. I tightly held up the cash and my voice trembled as I told them how I was bothered by the cost of parking. "Kids, you just covered my parking cost for the month." But that's not the real reason why I accepted it. With tears of gratitude welling up in my eyes, I hugged each student tightly. More important than the envelope was the kindness in their hearts and the lesson they had taught themselves: how wonderful it feels to meet someone's needs and to make a difference. Through their small act of kindness, these teenagers have shown me their growth and they are not ignorant children, but young individuals with wisdom and kindness in their hearts.

阅读理解

A 篇 主题:应用文一人与自然

原文出办,

https://www.nationalgeographic.com/travel/article/best-places-wild-sleeping-camping-england-wales 21. A 细节理解。 根据 "Challacombe Meadows, Devon" 这一段中"Best for privacy"可知正确答案 是 A。

22. C 细节理解。 根据关键词 "Bush Farm, Cornwall"定位到第二段,可知在此处是野外游泳,并且可以乡间漫步,夜间还可以观星。去酒吧只能是在"Challacombe Meadows, Devon"实现。故选 C。23. D 细节理解。 看标题可知,本文是介绍最适合野外露营地地方,所以 D 正确。A 选项错误,只有最后一个地方才是免费。B 选项不对,只有"The Wildman Woods, Carmarthenshire"最适合划船戏水。C 不对,因为只有"Penrhos Isaf Bothy, Gwyned"这里曾经充当过山间避难处。

B 篇 主题:记叙文—人与社会

原文出处: https://www.howitworksdaily.com/heros-of-technology-ada-lovelace/

- 24. B 推理判断。 从第一段中 "She never knew Lord Byron, as just weeks after her birth in 1815, he divorced her mother Isabella Milbanke Byron and left to fight in the Greek War of Independence." 可知, Ada 从未见过自己的父亲,她是由母亲独自抚养长大的。
- 25. D 细节理解。 从第二段中 "Her life changed when she met inventor Charles Babbage at a party. As he demonstrated a working section of his mechanical calculator, Ada was taken in by how it worked and wanted to know more. Impressed by the 17-year-old's obvious passion, Babbage became her tutor." 可知是 Charles Babbage 改变了她的生活,激起了她对数学和计算机工程的兴趣。
- 26. B 推理判断。 从第二段 "Ada studied hard despite the fact that society did not encourage women pursuing interests in science"可知,Ada 在学习上很刻苦,和第四段中"Ada wrote what are considered the first ever computer algorithms to be used in a new type of machine. She essentially provided the first ideas for computer programming in what was a groundbreaking proposal on the potential of computers."可知,她在笔记中提出了计算机编程的第一个想法,是一个关于计算机潜力的开创性建议,说明她极有天赋。
- 27. C 推理判断。从最后一段看,A 选项错误,1950 年她的笔记被再次出版。B 选项不对,以她的名字命名一门编程语言的是美国国防部。"her work was largely recognised until the 1950s when her notes were republished"可知,她出生于 1815 年,1950 年她的笔记被重新出版,也就是她死后快一个世纪的时候,她的贡献才广为人知,故 D 错误,选 C。

C篇 主题:说明文一人与社会 文章出处:

节选自 Design: A Very Short Introduction《设计:无处不在/牛津通识读本》,作者 John Heskett。本文是一篇说明文。文章主要介绍了对设计的正确解读和如何追求更好的设计。

- 28. A 主旨大意。 根据文章第二段"Not surprisingly, in the absence of widespread agreement about its significance and value, much confusion surrounds design practice. (毫不奇怪,在其意义和价值的广泛一致认同缺失的情况下,许多混乱围绕着设计实践。)"可知,不同领域对设计的不同理解导致的混乱。故选 A。
- 29. C 词义猜测。根据划线词下文"only a small proportion of which has sustained quality (只有一小部分具有持久的质量)"可推知,划线词"ephemeral"的意思是"短暂存在的",作为一种实践,设计产生了大量的材料,其中大部分是短暂的。故选 C。
- 30. D 推理判断。通过文章第四段"Design is one of the basic characteristics of what it is to be human, and an essential determinant of the quality of human life. If things are a necessary part of our existence, why are they often done so badly? There is no simple answer. Cost factors are sometimes advanced, but the margin between doing something well or badly can be exceedingly small, and cost factors can in fact be reduced by appropriate design inputs. (设计是人类生活质量的基本特征之一,也是人类生活质量的基本决定因素。如果事物是我们存在的必要组成部分,为什么它们经常做得如此糟糕?没有一个简单的答案。成本因素有时是先进的,但把事情做得好或做得不好之间的差距可能非常小,而成本因素实际上可以通过适当的设计投入来降低。)"可推知,很多方面都可以通过适当的设计而有所改善。故选 D。
- 31. B 细节理解。通过文章最后一段"The intention is to extend the spectrum of what is understood by the term, and examine the breadth of design practice as it affects everyday life in a diversity of cultures. (其意图

是扩大"设计"一词所理解的范围,审查设计实践的广度,因为它影响到文化多样性中的日常生活。)"可推知,这本书的目的是为了追寻更好的设计操作。故选 B。

D 篇 主题: 说明文一人与社会

文章出处: 选自 Readers Digest USA - June 2023--Seeing Blue BY Diane Peters

本文是一篇说明文。文章通过提出问题--分析问题--提出解决方案的方式解答了蓝光眼镜是否能够起作用,并给出具体应对措施。

- 32. D 推理判断。 根据文章第二段"Elizabeth Esparaz, an ophthalmologist(眼科专家) based in Cleveland, Ohio, says the science that manufacturers share as they promote these glasses can be confusing. (总部位于俄亥俄州克利夫兰市的眼科医生伊丽莎白·埃斯帕拉兹说,制造商在推广这些眼镜时所分享的科学知识可能会让人感到困惑。)"可知,商家宣传的理论是受到质疑的。故选 D。
- 33. A 推理判断。 通过文章第二段"The sun emits a much higher intensity of blue light than human-made devices, of course, and it's actually beneficial," says Dr. Esparaz (当然,太阳发出的蓝光强度比人造设备要强得多,而且它实际上是有益的,"埃斯帕拉兹博士说。)可推知,太阳散发出的蓝光是有益的。故选 A。
- 34. C 细节理解。 根据文章第五段第一句"As for eye strain, a 2021 Australian study showed that those wearing the glasses did not experience less eye strain than those using clear glasses." (至于眼睛疲劳, 2021 年澳大利亚的一项研究表明,戴眼镜的人并不比戴透明眼镜的人经历的眼睛疲劳小。)可推知,戴蓝光眼镜并不会减少眼疲劳。故选 C。
- 35. B 文章标题。文章通过提出问题--分析问题--提出解决方案的方式解答了蓝光眼镜是否能够起作用,并给出具体应对措施。因此文章谈论了蓝光眼镜好坏的问题,故选 B。

七选五 文章出处: https://www.wikihow.com/Be-a-Better-Person

本文是一篇说明文,介绍了自我提升的一些好的建议。

- 36. G 空前提到生活可能是责任和压力的旋风,但有了正确的关注点,能让你在不同的方面成为一个更好的人,空后提到了继续阅读下去来了解自我提升之旅.因此, G 选项符合语境,即这里每天都有不同的事可以来提升自己.
- 37. E 本段是对段落主旨的考察。根据本段的 think about what you want in life 以及 write down the short and long-term goals 可知本段讲的是设置目标。E 选项中 Positive aspiration 与本段主题"设置目标"相符合。且选项中 something to thrive for 与本段的 something make you a happier and better person 相呼应,故 E 选项符合语境。
- 38. B 空前提到让自己有时间原谅你过去的错误,并认识到他们教给你的东西,后面提到也许你可能无法忘记他们做了什么,可知 B 选项符合语境,即原谅那些伤害过你的人。
- 39. A 空前提到你周围的人通常是快乐的还是悲伤的?空后提到回答这些问题并分析与他们之间的互动可以帮助您发现和完善您的弱点。故可推断可知,空白处应该与与朋友之间的互动有关,故 A 选项(朋友会向你寻求帮助或建议吗?)承上启下,符合语境。
- 40. F 由 Imagine what someone's been through. Empathy is one of the first steps to....可知本段讲的是"培养同理心",根据空前所提到的培养同理心不仅能够帮助你对他人更加敏感,还能帮助你建立更加持久的关系,减少孤立感,可是此处是在讲培养同理心的好处,F选项 "同情心可以帮助你在你的观点受到挑战时同时获得朋友"是对这一好处的补充。

完形填空 本文改编自 May, 2023.《Reader's digest USA》的一篇文章《The odd couple》

本文主要讲述了自己与好友 Maxey 相识的过程。因为一次周末野外实践活动后,他主动邀请我坐他的摩托车回家,从而转变了我对他的看法。

- 41.D 解析:"他和我就像不同轨道的行星", orbit (环绕地球、太阳等运行的)轨道;势力范围。
- 42. C 解析: "尽管我较腼腆,但我和其他人都能相处地很好,除了 Maxey,他还是让我感到紧张。" lovely 可爱的; ordinary 普通的; brave 勇敢的。

- 43. A 解析: 翻译见上题。 doubtful 怀疑的; 不确定的。If you are doubtful about something, you feel unsure or uncertain about it.
- 44. B 解析: "当他向我走来,伸出他的手,我只是很快地握了一下。" shake hand 握手; wave hands 挥手; observe 观察; ignore 忽视。
- 45. A 解析: "当有人想要得到我的关注(有人想要和我说话时), 他则是礼貌地后退。" back off 后退, 避让, 退缩; bounce off 弹开; 反弹; go on 继续(做...); step forward 向前走。
- 46. C 解析: "Maxey 坚持要求我坐他的摩托车,我说这是一个糟糕的主意"。
- 47. D 解析: "我说这是一个糟糕的主意,他则(不管我说的)把头盔丢给了我。" aim 瞄准; shoot 射击; direct sth at sb 把...对准某人。
- 48. B 解析: "我想要带你一程。你好像不怎么喜欢我,我想让你喜欢我。" give sb a lift 载某人一程。tour 巡回活动;巡回演出;巡回访问;(短时间的)游览,参观。
- 49. D 解析:"他开动了摩托车,摩托车咆哮着跑出了车道。" 根据上文可知,作者坐的是摩托车。
- 50. A 解析: "摩托车发出尖锐的声音上了高速。" scream: When something makes a loud, high-pitched noise, you can say that it screams. 发出尖锐刺耳的声音。
- 51. B 解析: "我抱住了他,为了宝贵的生命,一直抱着。" wrap one's arms around sb 拥抱某人; raise one's arms 举起手臂; stretch one's arms: 伸展双臂。
- 52. C 解析: 翻译见 51 题。for dear life 为了宝贵的生命。
- 53. B 解析: "虽然现在我们已经 60 岁了,但我们的关系依然那么好。" bond: A bond between people is a strong feeling of friendship, love, or shared beliefs and experiences that unites them. 纽带,契合,关系。54. D 解析: "我敢肯定如果我有麻烦, Maxey 会陪在我的身边。"
- 55. A 解析: "我同样确定,如果他需要我的帮助,我会毫不犹豫地帮助他。" equally 公平地;平均地;相等地;同样地。eventually 最终; typically 通常;一般地。

语法填空 文章选自《英语世界》2023.6 月 的一篇文章 Getting into Hangzhou。

文章大意:本文主要讲述了中国"最具幸福感城市"一杭州。描写杭州人的生活方式和对杭州的格局影响较大的两位历史人物——白居易与苏轼。

- 56.known 考查过去分词作宾补。"2016年,杭州主办了G20峰会,从而使它的名字广为世界所知。"
- 57. its 考查代词的形容词性物主形式。"杭州逐渐形成了它自己的城市特色。"
- 58. Unlike 考查介词的用法。"不像繁华的上海,一旦你来到这里,你也会放慢脚步,心情松弛下来。"
- 59. daily 考查形容词的用法。"好像杭州人平时没有那么多着急的事。"
- 60. annually 考查副词的用法。"难怪杭州每年都要增加 50 至 60 万人。" annually 每年。
- 61. who 考查定语从句及关系代词的用法。"杭州的格局是由历史上的两位文人奠定。一位是白居易,他改造了西湖,修建了新堤,惠民至今。"
- 62. to benefit 考查不定式作目的状语。翻译见 61 题。
- 63. lived 考查谓语动词。根据后面的时间状语可知此空填过去时。"人们说起他,全然不像在讨论一个一千年前的人物。"
- 64. and 考查连词的用法。"他的豁达和勤政为民留下了很多佳话。"
- 65. mentioning 考查非谓语动词。"好像,千年之后,人们记起他的,似乎都是愉快的事。"

听力材料:

Text 1

- W: Michael, have you decided what you are doing for holiday?
- M: It depends. I'd like to climb Mount Tai, but my parents prefer spending it at the seaside.
- W: Since we only have a three-day holiday, I suggest going somewhere near.
- M: Well, I'll follow my parents' advice.

Text 2

W: Jack, this dictionary costs 20 dollars, but I've only got 15 dollars.

M: I've got 50 dollars, so I can help you, and lend you the rest.

W: Thanks, Jack.

Text 3

M: Has your husband returned from Chengdu yet?

W: Yes, he came back just two days ago. But he's leaving Shanghai for Nanjing next week.

Text 4

W: Helen, have you finished reading the book Mr Smith recommended?

M: Oh, Jane, I didn't read straight through the way you read a novel. I just covered a few chapters which interested me most.

Text 5

M: Lucy, who is the woman over there? Is that Mary?

W: Yes. She's been a close friend of mine for years.

M: Oh, I didn't know that. You must have made a lot of friends since you settled here in 2010.

W: Oh, yeah, they're very fine.

Text 6

W: Have you heard that there was an earthquake in Shandong? How about your son Tom?

M: He stayed in bed at that time.

W: What do you mean? Didn't he try to get outside?

M: No, he had got terrible flu. I think he must have been flat through the earthquake, He said it was noisy, then he woke up at 4:30 in the morning, still feeling terrible with the flu, head spinning, nose running.

Text 7

W: Do you often swim?

M: Yes, as long as I can find the time, I like swimming best.

W: What style of swimming do you like best?

M: I like the back best. I am good at freestyle stroke, but I usually use breast stroke as it keeps me from getting tired. Can you swim? How about going for a swim after work?

W: Oh, no. I am a quite a stone in the water. Besides, I have to finish drafting the contract our manager have assigned.

Text 8

W: How may I help you, sir?

M: I left my bag on Flight MA754 last night.

W: So what happened last night?

M: Well, I was on the flight from New York to London that landed at 11:30 p.m. We were delayed half an hour in New York so that when we eventually landed, I was so tired. But I accidentally left my dark blue bag on the plane.

W: Okay, can you tell me what is inside that?

M: Quite a few things actually, not my passport of course, so I would never have got out of the airport. My wallet is inside. There's also my credit card and some membership cards. Luckily I put my ID card in my

pockets so it wasn't lost.

W: Have you informed the police about the loss of the credit card?

M: Yes, and I also cancelled the card with the credit company.

W: Right, now what I'll do is consult from the lost and found office if it is found. I'll call you back within an hour and tell you what the situation is.

M: Ok, thank you.

Text 9

W: Good morning, and welcome to today's Business TV. Today we have Mr. John Smith, who has just established a bicycle shop. Tell us, Mr. Smith, what made you want to run your own store?

M: Well, I always loved racing bikes and fixing them. When I was working full-time as a salesman for a big company, I seldom had time to enjoy my hobby. I knew then that as soon as I had enough money to get my own business going, I'll do it. I had my heart set on it and I didn't let anything stand in my way. When I went down to the bank and got a business loan, I knew I'd love being my own boss. Now my time is my own. I open the store when I want and leave when I want.

W: You mean you don't keep regular hours?

M: Well, the sign on my store says the hours are ten to six, but if business is slower than usual, I can just lock up and take off early.

W: Have you hired any employees to work with you yet?

M: Yeah, some of my friends who love biking as much as I do. They help me out a few days a week.

W: Thank you, Mr. Smith. We wish you success in your new business.

Text 10

Hello there, the journalist and presenter as well as author, our colleague, George Alagiah has died. He was 67. He was diagnosed with bowel cancer in 2014 and in recent years used his voice to champion better NHS screening for the disease. In many ways, he was a pioneer in British broadcast journalism. Born in Sri Lanka, he was one of the first people of color working for a major UK broadcaster to report extensively on the part of the world that became known as the Global South, shining a light on the ordinary lives of millions of people, especially perhaps in Africa whose everyday lives were often ignored or relegated to the inside pages of newspapers. The BBC director general Tim Davies said today that George was more than just an outstanding journalist. Audiences could sense his kindness, empathy and wonderful humanity. Our special reporter Ann Little now looks back at a brilliant life of storytelling and adventure.

题型	语篇	体裁	话题及主题语境	轮次	词数	题号	考点	提问词
听力	Text 01	对话	假期计划 (人与自我)	2	45	1	事实细节题	What
	Text 02	对话	借钱 (人与社会)	1.5	28	2	推理判断题	How much
	Text 03	对话	询问地点 (人与社会)	1	25	3	事实细节题	Where
	Text 04	对话	询问阅读情况 (人与社会)	1	33	4	推理判断题	How
	Text 05	对话	朋友情况 (人与社会)	2	44	5	主旨大意题	What
	Text 06	对话	地震(人与自然)	3	76	6	事实细节题	What

						7	推理判断题	How
	Text 07	对话	游泳	2.5	83	8	事实细节题	What
			(人与社会)			9	推理判断题	What
	Text 08	对话	飞机场丢行李 (人与社会)	5	178	10	事实细节题	Where
						11	事实细节题	When
						12	事实细节题	What
						13	事实细节题	What
	Text 09	对话	一位商人分享自己 开店经历 (人与自我)	3.5	214	14	推理判断题	What
						15	事实细节题	What
						16	事实细节题	Why
						17	事实细节题	What
	Text 10	独白	一位记者的逝世 (人与自我)	/	159	18	推理判断题	Who
						19	事实细节题	What
						20	事实细节题	What